Lille Heddinge Rytterskole

Ryttervej 2, Lille Heddinge, Rødvig Stevns

Torsdag den 30. november 2023, kl. 14-16.

Arrangør: Store Heddinge BibliotekForedrag

Foredrag om julemad på rytterskolen

"Med risengrød begynder vi, husk på der er en mandel i". Et foredrag om tradition og fornyelse i den danske julemad.

I samarbejde med Østsjællands Museum tilbyder vi dette foredrag.

I "Peters Jul" besøger børnene bedstemor, og Peter fortæller om alle de spændende ting, der skal ske juleaften. Ikke mindst fortæller han om al den dejlige mad, som hører julefesten til: Risengrød, gåsesteg, knas og julegodter.

Siden "Peters Jul" udkom første gang i 1866, har den været populær hos generationer af børn, fordi den emmer af gamle dage. De fleste af os kan nikke genkendende til Peters julemenu med risengrød og steg. Sådan bør en rigtig gammeldags jul være.

Men var det nu også den gode gamle danske jul, forfatteren til "Peters Jul", Johan Krohn, beskrev? Fik en bonde f.eks. det samme at spise som Peters familie? Eller bød den landlige madmor mon på ganske andre sager, f.eks. dampende varm klipfisk med sød safransovs? Hvordan er Peters risengrød og gåsesteg blevet til vore dages udbredte risalamande og andesteg? Og hvad med alle de andre gode juleretter som æbleskiver, klejner, vaniljekranse og pebernødder - hvor kommer de fra?

Alt det kan du få svar på, hvis du lægger vejen forbi Lille Heddinge Rytterskole torsdag den 30. november kl. 14 - 16. Med udgangspunkt i den folkekære fortælling om Peters Jul dykker museumsinspektør ved Østsjællands Museum, Naomi Pinholt, ned i køkkenskufferne og fortæller om tradition og fornyelse i den danske julemad. Der bliver også mulighed for at smage på lidt af julemaden fra dengang, den gamle jul gik igennem byen "med kanestøvler på".

Vi tager nogle gange billeder og videoer i forbindelse med arrangementer, og du kan derfor indgå i billeder og videoer, hvis du deltager i arrangementerne. Du kan selvfølgelig altid sige til fotografen, at du ikke vil med på billederne. Billeder/videoer bruger vi på vores hjemmeside, facebook eller pressen, når vi fortæller om vores arbejde.

Fri entré